Blog: Ga je wel of niet voor een samengesteld gezin? Met 10 tips!

Ok, je bent gescheiden. Je deelt de zorg voor je kinderen inmiddels met je ex en je komt iemand tegen waar je gek op bent.

 

Hij/zij heeft ook kinderen én een ex. Wat nu?

 

Wat zijn de keuzes die je maakt? Wil je een samengesteld gezin gaan vormen met elkaar of kies je een andere weg?

 

(Hier een opiniestuk van iemand die bewust een andere keuze maakte: http://www.ed.nl/mening/opinie-bewust-geen-samengesteld-gezin-1.5797372 )

 

60 % van de nieuw samengestelde gezinnen redt het niet. Dat is veel! Ik schrok er van toen ik daar een tijd geleden achter kwam.

 

Hoe zorg je ervoor dat je bij die 40% hoort?samengesteld-gezin

 

Er zijn nogal wat moeilijkheden waar je tegenaan kunt lopen met een nieuw samengesteld gezin:
– Je hebt bijna altijd te maken met twee exen;
– Vaak groeien  alle kinderen in verschillende huishoudens op, met verschillende regels/culturen;
– Stiefouders worden niet altijd geaccepteerd door de kinderen, onder andere door de loyaliteit richting de andere ouder;
– Ook als de stiefouder wel geaccepteerd wordt zal waarschijnlijk niet álles geaccepteerd worden wat de eigen ouder doet (terechtwijzen/toestemming geven etc.);
– De kinderen (en jijzelf) krijgen te maken met nóg een ingrijpende verandering;
– De kinderen kunnen het gevoel krijgen minder tijd met hun eigen ouder door te kunnen brengen, zijn bang hun eigen ouder te verliezen ;
– Als (stief)ouder zul je op bepaalde momenten het gevoel hebben tussen je nieuwe partner en je kinderen in te staan.
Ik weet nog wel dat ik zelf een stiefvader kreeg. In principe accepteerde ik dit goed en vond ik het ook wel gezellig dat hij er was. We konden het goed met elkaar vinden. Maar in een boze bui heb ik echt wel eens geroepen : “Je bent m’n vader niet!” en dit was een favoriet liedje in die tijd: https://youtu.be/TaBvMbsWCZw

 

Ik denk dat alle kinderen met deze gevoelens te maken krijgen. De één wat heftiger dan de ander.

Maar hoe ga je hier mee om? Hoe zorg je ervoor dat het nieuw samengestelde gezin harmonieus en evenwichtig wordt?

 

Uiteraard is er veel afhankelijk van persoonlijkheden, ervaringen uit het verleden en ook van sekse en leeftijd van de kinderen. Meisjes hebben bijvoorbeeld over het algemeen meer moeite met zich aanpassen aan de komst een stiefvader dan jongens. En hoe jonger de kinderen zijn, hoe makkelijker de aanpassing meestal gaat. Tien t/m dertien jaar is de leeftijd waarop kinderen het meeste moeite hebben met het aanpassen aan een stiefouder. Daarnaast worden stiefmoeders over het algemeen minder makkelijk geaccepteerd dan stiefvaders. Ondanks dat zou het natuurlijk fantastisch zijn als het lukt en jij en je nieuwe partner samen iets moois op kunnen bouwen.

 

Daarom hier enkele tips die wellicht nuttig kunnen zijn:

1. Realiseer je als stiefouder dat je niet de natuurlijke ouder bent van de kinderen en leg je verwachtingen niet te hoog voor wat betreft de opvoedersrol die je kunt gaan bekleden.
2. Verwacht als natuurlijke ouder ook niet dat de stiefouder bepaalde ouderlijke taken overneemt. Jouw nieuwe partner kan jouw zoon/dochter geen gehoorzaamheid bij brengen bijvoorbeeld.
3. De opvoeding ligt te allen tijde bij de natuurlijke ouder. Vergeet niet dat ze twee natuurlijke ouders hebben. Gun de kinderen de band met allebei hun natuurlijke ouders en geef hen hier de ruimte voor.  (Als de kinderen erg jong zijn bij de komst van de stiefouder dan zou hij/zij waarschijnlijk wel een deel van de opvoeding op zich kunnen nemen, afhankelijk van de situatie).
4. Geef de kinderen de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen, soms hebben ze erg lang nodig. Wellicht kan de stiefouder na een lange tijd wel een meer ouderlijke rol gaan vervullen.
5. Wees een goede opvoeder! Ook al vervul je meer de rol van oudere vriend/vriendin opvoedskills zijn cruciaal. Een autoritaire opvoedingsstijl van een stiefouder kan fataal zijn voor het hele gezin. En een te toegeeflijke stiefouder zal omver gelopen worden door de stiefkinderen. Als je niet zeker genoeg voelt over jouw opvoedingsstijl laat je hierin dan begeleiden.
6. Communicatie is cruciaal! Zowel met je nieuwe partner als met je eigen kinderen én je stiefkinderen. Accepteer elkaars gevoelens en geef ook ruimte hiervoor.
7. Maak tijd voor je nieuwe partner. Jullie hebben je relatie niet rustig op kunnen bouwen voordat je aan kinderen begon. Dus maak tijd voor elkaar en maak afspraken over praktische zaken zoals de taakverdeling. Niet erg romantisch, maar dit voorkomt wel veel conflicten.
8. Maak tijd voor je kinderen. De meeste kinderen zijn verschrikkelijk bang om hun natuurlijke ouder kwijt te raken. Door de eerdere scheiding hebben ze namelijk al eens meegemaakt dat ze een ouder kwijt raakten (of in ieder geval minder zagen). Ze hebben ook echt 1-op-1 aandacht nodig, zoals ze die hadden toen er geen stiefouder in beeld was. Maak hier tijd voor en benadruk dat je dit belangrijk vindt! Vergeet niet dat de kinderen geen keuze hebben gehad. Zij hebben wellicht veel meer tijd nodig dan jij om aan de nieuwe situatie te wennen.
9. Laat de kinderen niet bepalen jouw relatie met je nieuwe partner loopt. Geef kinderen niet de verantwoordelijkheid om een nieuwe partner te kiezen voor jou of te bepalen of je wel of niet trouwt met je nieuwe partner. Dit zijn beslissingen van een volwassene, niet van een kind.
10. Realiseer je altijd dat een nieuw samengesteld gezin geen traditioneel gezin is en dit ook nooit zal worden. De verhoudingen liggen anders, er heerst meer onduidelijkheid over rolpatronen, de richtlijnen voor regels zijn anders. Geef jezelf en de andere gezinsleden vooral veel tijd om dit met elkaar te ontwikkelen en forceer niks.

 

Het is een grote uitdaging om een nieuw samengesteld gezin te laten slagen. Maar vergeet niet dat als het lukt dat het ook enorm veel kan opleveren!

 

Heel veel geluk met elkaar!

 

 

Bron: Kind van gescheiden ouders – kind van de rekening? (Edward Teyber)

Opt In Image
Download hier jouw GRATIS E-boekje:
3 tips waarmee jij en je ex-partner ervoor kunnen zorgen dat jullie kinderen zo min mogelijk schade ondervinden van jullie scheiding.

2 commentaren

  1. 28 februari 2017    

    Ik denk dat samengestelde gezinnen prima kunnen werken! Natuurlijk zal het soms lastig zijn maar zolang er goed gecommuniceerd wordt denk ik dat het wel kan lukken.

  2. 15 september 2017    

    Geen enkele relatie is perfect, maar waar liefde is is altijd een kans op slagen. Je moet er beide voor open staan en goed blijven communiceren met elkaar dan denk ik wel dat het moet lukken.