Blog: Hoe gaat het bij jullie aan tafel?

Ik hoor de laatste tijd regelmatig van ouders dat het zo rommelig is aan tafel, dat er ruzie gemaakt wordt tussen de kinderen of dat er  gezocht moet worden naar gespreksonderwerpen en iedereen een beetje in zijn eigen wereldje zit. Dit is ook een van de redenen dat ik regelmatig aan-tafel-vragen deel op mijn Facebook pagina.

Hoe gaat dat bij jou?

Heel toevallig heb ik kort geleden een opleidingsdag gehad over systemisch werken waarbij tafelschikking tijdens het avondeten een groot onderdeel was. Hierdoor ben ik zelf anders gaan kijken naar hoe je thuis aan tafel zit en wat voor invloed dit kan hebben op de harmonie in een gezin.

Systemisch werken betekent, heel in het kort, dat er niet alleen gekeken wordt naar een bepaald probleem van een bepaald persoon, maar dat er veel breder gekeken wordt naar het hele systeem, het gezin, de familie. Je eigen plek binnen dit gezin, of deze familie is daarbij van groot belang.
Neem je deze eigen plek ook in en wordt dit geaccepteerd? De volgorde in de kinderrij is hierbij bijvoorbeeld belangrijk. Er is een duidelijk verschil tussen een oudste, een middelste en een jongste kind en het is ook niet erg om hier onderscheid in te maken. Juist doordat deze plekken in het gezin duidelijkheid bieden.

De theorie is dat je, om een goede harmonie aan tafel te creëren, aan tafel ook in de ‘goede volgorde’ gaat zitten.

Stel: Je hebt een gezin met twee kinderen en een rechthoekige tafel.  Kind A is de oudste, kind B de jongste.

De “goede volgorde” zou dan zijn:

Vader    Moeder

 

Kind B    Kind A

 

Het is vooral belangrijk dat vader en moeder naast elkaar zitten, zij zijn namelijk een team.  Vader zit rechts van moeder en moeder zit rechts van het oudste kind, het oudste kind zit rechts van het jongste kind.

Op het moment dat je rechts van iemand zit dan heb jij de “leiding” over diegene.  Als je kind A en kind B om zou draaien dan betekent dit dus eigenlijk dat het jongste kind de leiding over de oudste neemt. Dit kan wrijving geven doordat dit niet hun plek in het gezin is en de oudste dit waarschijnlijk ook niet accepteert.

Mijn dochter zat thuis altijd links van mij, zij aan het hoofd en ik aan de linkerkant naast haar. Nadat ik deze opleidingsdag had gevolgd heb ik dit aangepast. Ik zit nu aan het hoofd en zij zit aan mijn linkerkant. We zijn nu een week of twee verder en ik begin langzaamaan verschil te merken. Het is gezellig aan tafel, ik hoef minder te mopperen over door eten en ze is wat minder dwars (niet altijd helaas… 😉 ).
Als mijn vriend er dan is in het weekend, dan zit hij weer rechts van mij en niet meer tegenover mij, zodat wij meer verbinding met elkaar hebben en duidelijk samen een team zijn.

 

Mocht de eerder genoemde indeling nu praktisch onhandig zijn om wat voor reden dan ook, dan kun je altijd het hele gezin een stukje draaien zodat bijvoorbeeld moeder aan het hoofd komt te zitten.

                    Vader  

                                     Moeder

Kind B    Kind A

 

Of nog iets verder zodat vader aan het hoofd komt te zitten

                     Kind B  

                                     Vader

Kind A    Moeder

 

Op deze manier kun je er eigenlijk zelf mee spelen totdat het voor jullie goed voelt. Als de volgorde van het gezin maar intact blijft.

Een ander voorbeeld.

Stel: Je hebt een gezin met drie kinderen en een rechthoekige tafel. Kind A is de oudste, kind B de middelste en kind C de jongste. Dan zou dit een goede optie zijn:

 Kind C         Vader  

                                     Moeder

Kind B    Kind A

 

Of als het voor moeder niet prettig voelt om aan het hoofd van de tafel te zitten, is dit een tweede optie:

Kind B        Kind C  

                                     Vader

Kind A    Moeder

 

Het gaat hierin dus vooral om het feit dat een ieder zijn eigen rol opeist en gaat staan voor die rol. Hierdoor is er meer evenwicht en duidelijkheid, wat ook weer veiligheid schept voor de kinderen.

Kinderen die gewend zijn om op een plek te zitten waar ze veel “macht” hebben zullen er in eerste instantie misschien best moeite mee hebben om deze plek af te staan. Maar ik zou zeggen, probeer het eens uit! Ik ben heel nieuwsgierig naar je ervaringen!

Als je het hebt uitgeprobeerd, laat je me dan weten hoe het was?

Laat hieronder een reactie achter of mail naar anouk@binkcoaching.nl

 

 

Opt In Image
Download hier jouw GRATIS E-boekje:
3 tips waarmee jij en je ex-partner ervoor kunnen zorgen dat jullie kinderen zo min mogelijk schade ondervinden van jullie scheiding.