Complimenten en zelfvertrouwen, hoe zit dat?

Complimenten geven… Dat is toch goed voor iemands zelfvertrouwen? Dus als ik maar vaak genoeg tegen mijn kind zeg dat hij geweldig is dat wordt het een zelfverzekerd kind! Toch?

Ehmm… nee… helaas niet. Was het maar zo simpel. 

Sterker nog als je alleen “ongefundeerde” complimenten geeft doet dit vaak afbreuk aan het zelfvertrouwen van een kind. Zeker bij een kind wat al enigszins onzeker of (faal)angstig is.

‘Ok, maar wat moet ik dan wel zeggen?’ Hoor ik je al denken.

Natuurlijk vind je je eigen kind fantastisch en geweldig. Dat is hij/zij ook! Maar als een kind dit zelf niet vindt komen deze complimenten niet aan.

Denk je maar eens in: Je hebt een rotdag, slecht geslapen, veel drukte op je werk, chagrijnig loop je rond. Er komt iemand op je af die zegt: ‘Je ziet er fantastisch uit!’ Geloof je dat dan? Neem je het compliment aan? Ontvang je hem echt? Of denk je bij jezelf ‘Ja hoor, ga iemand anders lastig vallen met je blije hoofd.’

Ik weet wel dat ik op zo’n moment voor de tweede optie zou gaan.
Terwijl als iemand me even apart zou nemen, me aan zou kijken en een gemeend compliment zou geven gericht op iets waar ik me voor had ingezet. Bijvoorbeeld: ‘Hey Anouk, ik zag dat artikel wat je vorige week hebt geschreven en wat heb je dat goed gedaan zeg, het raakte me! Daar heb je vast veel tijd in gestoken.’ Dan zou ik gaan glunderen, ook al had ik een rotdag. Hier zou mijn zelfvertrouwen van groeien.

Hierin is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten complimenten zijn.

Je hebt namelijk complimenten voor de binnenkant en complimenten voor de buitenkant.

Complimenten voor de buitenkant
gaan over uiterlijk, kleding en resultaten.
Zoals:
“Wat heb je mooie ogen.”
“Wat zit je haar leuk.”
“Wat goed dat je een 8 gehaald hebt”.”

Complimenten voor de binnenkant
gaan veel meer over iemands kwaliteiten en inzet.
Zoals:
“Wat fijn dat je me geholpen hebt.”
“Ik vind je een echte doorzetter.”
“Wat heb je je goed geconcentreerd tijdens die toets.”

Complimenten voor de buitenkant zijn de complimenten die het meest gegeven worden. Dit zijn alleen niet de complimenten waarbij duurzaam zelfvertrouwen wordt opgebouwd. Want mijn haar zit morgen weer anders en als ik geen 8 haal dan ben ik dus minder goed. Het gevaar van alleen maar complimenten voor de buitenkant ontvangen is dat de lat steeds hoger komt te liggen en een kind het gevoel krijgt dat hij dit moet behalen voordat hij goed genoeg is.

Complimenten voor de binnenkant zijn complimenten die helpen het zelfvertrouwen te vergroten.

Wil je jouw kind dus helpen groeien in zijn zelfvertrouwen?
Denk dan hier aan als je een compliment geeft:
1. Maak echt contact
2. Benoem de inzet van je kind – Wat heeft hij/zij gedaan? Benoem het proces i.p.v. het resultaat.
3. Benoem hoe jij je hierdoor voelt – Trost/blij/geholpen
4. Verbind het eventueel aan een kwaliteit van je kind – doorzetter/stoer/geconcentreerd

En laat ze zo’n mooi compliment niet zomaar wegwuiven, maar leer het ze echt te ontvangen.

Doe je mee? Dan gaan we er samen voor zorgen dat alle kinderen in onze omgeving straks staan te stralen van het zelfvertrouwen!

Wil je meer weten over hoe je jouw kind kan helpen bij het vergroten van zijn of haar zelfvertrouwen? Plan dan een gratis gesprek van 20 minuten  in met Anouk.

Vergelijkbare berichten