Wat is weerbaarheid?

Weerbaarheid, een term die heel veel langskomt. Ook in de serie ‘De Luizenmoeder’ hoorde ik hem al voorbijkomen. Weerbaarheid is voor kinderen namelijk erg belangrijk, maar wat is het nu eigenlijk?

In de Dikke van Dale staat:

Weer·baar (bijvoeglijk naamwoord; vergrotende trap: weerbaarder, overtreffende trap:weerbaarst)
1in staat tegenstand te bieden

In staat tegenstand te bieden… Dus als ik niet doe wat jij zegt dan ben ik weerbaar. Want dan bied ik tegenstand. Ik weet niet of ik weerbaarheid dan als iets positiefs zou zien.

Via de encyclopedie vind ik de volgende definitie:

Weerbaarheid
Met weerbaarheid wordt bedoeld dat je voor jezelf kan opkomen. Je weet wat je wel en wat je niet wilt.
 
Deze definitie vind ik al wat minder kort door de bocht en een stuk prettiger overkomen.

Wanneer ben je weerbaar?
Mijn kijk op weerbaarheid gaat alleen nog iets verder dan dat. In mijn ogen is een kind weerbaar als hij weet wat hij wil en wat hij niet wil. Dat hij dit op een assertieve manier kan overbrengen aan anderen, voor zichzelf op kan komen en dit kan zonder anderen respectloos te behandelen of te schaden.

Een weerbaar kind durft zijn eigen mening te uiten, zijn eigen keuzes te maken, om hulp te vragen en kan met tegenslagen omgaan.

Dit zijn best wel ingewikkelde vaardigheden die kinderen te leren hebben:

  • Weten wat ik wel en niet wil
  • Dit overbrengen op anderen
  • Als ik het overbreng op anderen, dit op een assertieve manier doen (zonder iemand anders te schaden)
  • Mijn grenzen kennen
  • Mijn grenzen kunnen aangeven op een duidelijke manier
  • Mijn eigen mening durven uiten
  • Mijn eigen keuzes maken
  • Om hulp durven vragen als dat nodig is
  • Met tegenslagen omgaan

Dat is een hoop om te leren! Zelfs volwassenen hebben nog regelmatig moeite met een of meerdere van deze punten.

Zelfvertrouwen is de basis
Wat aan al deze vaardigheden ten grondslag ligt is een stuk zelfvertrouwen. Om weerbaar te kunnen zijn heb je een goed gevoel van eigenwaarde nodig en een stuk zelfbewustzijn. Weten wie je bent, wat je kan, wat je voelt en wat je wel en niet leuk vindt.

Daarom ben ik gespecialiseerd in zelfvertrouwen én weerbaarheid, omdat dit niet los te koppelen is van elkaar.

Wil je meer weten over weerbaarheid, weten waar jouw kind nog wat te leren heeft en hem hierbij zelf kunnen ondersteunen? 
Kom dan naar de ‘Workshop Weerbaarheid voor ouders’. Na afloop van deze workshop heb je een goed beeld wat jouw kind nog nodig heeft en kan je hem hierbij helpen. 

Ik wil graag meer weten over de Workshop WeerbaarheidIn mijn weerbaarheidstraining de BINK PowerBoost! werkt jouw kind niet alleen aan weerbaarheid en grenzen aangeven, maar gaat hij ook op onderzoek uit naar zijn kwaliteiten. Werkt hij aan een stuk zelfbewustzijn en kijken we kritisch naar hoe hij met tegenslagen omgaat. En daarna gaan we kijken wat voor bewuste eigen keuzes hij kan maken als er iets gebeurt wat hij niet leuk vindt.

Wil je meer weten over wat een BINK! PowerBoost voor jouw kind kan doen? In mei starten de nieuwe BINK PowerBoost! trainingen; weerbaarheidstrainingen voor kinderen van 8 t/m 14 jaar.


Ik wil meer weten over de BINK PowerBoost

Vergelijkbare berichten