Welke keuze maak jij?

Vanmorgen luisterde ik een podcast waarin werd gezegd: “Het leven is niet maakbaar, maar wel beïnvloedbaar”.

Je hoort veel goeroes en motivational speakers roepen, dat als je maar graag genoeg iets wilt en er echt in gelooft dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Dat het leven volledig maakbaar is. Daar geloof ik niet in.

Ik geloof niet dat als ik maar echt geloof dat ik altijd gezond blijf, dat ik dan nooit ziek word. Ik geloof niet dat als ik maar voldoende visualiseer dat ik miljonair word, dat ik dat dan uiteindelijk ook word.

Maar ik geloof wel dat we heel veel invloed hebben op ons leven, dat we zelf heel veel keuzes kunnen maken. Sterker nog, je hebt altijd een keuze. Misschien heb ik geen keuze in wat er gebeurt of wat me overkomt (voor een deel), maar ik heb altijd de keuze hoe ik ermee om ga.

Als ik ondanks gezonde voeding, regelmatig sporten, dagelijks koud afdouchen en het slikken van vitamines (allemaal keuzes) toch griep krijg, dan heb ik de keuze voor ziek worden echt niet gemaakt. Maar… ik kan wel zelf kiezen hoe ik ermee omga.

Ik kan:

  • stug doorwerken en me niet laten kennen;
  • naar mijn lijf luisteren en onder de wol kruipen;
  • boos en chagrijnig worden omdat ik hier helemaal geen tijd voor heb;
  • erin berusten en van de tijd gebruik maken om alle gemiste afleveringen van mijn favoriete serie eens terug te kijken.

En de keuze die ik maak heeft veel invloed op mijn gemoedstoestand, mijn gevoel en waarschijnlijk ook op hoe lang die griep gaat duren. Dus het leven is niet maakbaar, maar wel beïnvloedbaar.

En het leuke is, dit wist ik eigenlijk allang!

In mijn praktijkruimte hangt namelijk aan de muur:
 

 
Dit principe leer ik sinds 2015 aan alle kinderen die mee doen aan mijn weerbaarheidstrainingen. Iedereen wordt dagelijks geconfronteerd met dingen die soms gewoon moeten gebeuren. Kinderen misschien nog wel meer dan volwassenen.

Ze moeten 2x per dag hun tanden poetsen, ze moeten op tijd op school zijn, ze moeten rekenen, ze moeten stil zitten tijdens de uitleg etc. etc. En dat terwijl ik eigenlijk een hekel heb aan het woord moeten ????.

Kinderen kunnen in dit soort zaken vaak niet kiezen wat ze doen. Tandenpoetsen is nodig voor hun hygiëne en gezondheid, dus: “Hup, poets die tanden”. Hier hebben kinderen geen keuze in.

Maar… Waar ze wel een keuze in hebben, is HOE ze het doen. Ze kunnen er een gedoe van maken, enorm gaan lopen treuzelen, zeuren, krijsen zelfs, of ze kunnen het even snel en goed doen, zodat ze er snel vanaf zijn. Dat is de keuze die zij zelf kunnen maken.

En zo is het ook bijvoorbeeld met het omgaan met een pestkop. Als jouw kind gepest wordt, is dat iets waar hij op dat moment geen keuze in heeft. De enige keuze die hij kan maken, is hoe hij met die pestkop omgaat én hoe hij erop reageert. Hij kan die ander niet veranderen, zijn eigen reactie wel.

Op het moment dat kinderen zich daar steeds meer bewust van worden en leren wat de verschillende mogelijkheden zijn om op vervelende situaties te reageren, kunnen ze hun eigen keuzes steeds meer gaan toepassen.

Als ik kies om anders op mijn omgeving te reageren, dan zal je zien dat mijn omgeving óók verandert. Daar heb je dus stiekem ook invloed op!
 
Wil jij dat jouw kind ook leert kiezen hoe hij op bepaalde situaties kan reageren? In februari starten de nieuwe BINK PowerBoost! trainingen; weerbaarheidstrainingen voor kinderen van 8 t/m 14 jaar.
Daar wil ik meer over weten!

 

Afgelopen week heeft de BINK Challenge plaatsgevonden. Boost het zelfvertrouwen van je kind in 5 dagen! Ik heb 5 dagen lang tips gegeven om het zelfvertrouwen van een kind te vergroten.

Wat een ontzettend gave week! Ik had vooraf nooit gedacht dat er zoveel deelnemers zouden zijn, dat er zoveel reacties zouden zijn, zoveel nuttige vragen en zoveel betrokkenheid.

Zelfvertrouwen is zo belangrijk voor de ontwikkeling van onze kinderen dat ik alle kinderen een kast vol zelfvertrouwen zou willen geven waar ze de rest van hun leven uit kunnen putten. Helaas is dat niet erg realistisch dus wil ik graag dat doen wat wel in mijn macht ligt en dat is zoveel mogelijk ouders helpen om hun kinderen te helpen.

Dit doe ik tijdens een oudercursus van 4 bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten krijg je enorm veel informatie en vooral ook praktische tips over hoe je het zelfvertrouwen van je kind kunt vergroten.

Is dit iets waar jij wel bij zou willen zijn? Supertof! Er zijn maximaal 20 plekken, dus wees er snel bij!

Vergelijkbare berichten