Boos en teleurgesteld over een oliebol!

Vanmiddag liep ik samen met mijn dochter (6) het winkelcentrum uit richting onze fietsen.
Bij het fietsenrek stond een oliebollenkraam.
Een vader kocht voor zijn twee zoontjes oliebollen.

En het gesprek ging zo:

Zoon 1: “Mag ik hem meteen op eten?”    
Vader: “Nee, dit is het toetje”
Zoon 2: “Jeeejjj!! Een toetje!”
Zoon 1: “Nee! Ik wil hem nu!!”

En zo liepen ze weg. De één huppelend, blij om zijn toetje en de ander dreinend omdat hij niet meteen kreeg wat hij wilde.

Hoe kan het nou dat het ene kind zo anders reageert op dit toetje dan de ander? Dit heeft alles te maken met gedachten en verwachtingen.

Ik vroeg gelijk aan mijn dochter: “Zag je dat? Wat gebeurde er? Wat zei het ene jongetje en wat het andere? Welk jongetje is blijer denk je?”

Ze zag het verschil en kwam zelf tot de conclusie dat ze toch beiden hetzelfde zouden krijgen. Door kinderen er al vroeg bewust van te maken dat hun gedachten invloed hebben op hun gevoel, leren ze om hun eigen gedachten te kiezen.

Ik leer aan kinderen dat er verschillende gedachten zijn. Gedachten die je belemmeren (rode gedachten) en gedachten die je helpen (groene gedachten). Deze gedachten veroorzaken je gevoel.

Als ik denk: “Ik wil die oliebol nu!” voel ik me boos en teleurgesteld dat ik hem nu niet krijg. Als ik denk: “Ik krijg een oliebol!” voel ik me blij en heb ik iets om naar uit te kijken. De gebeurtenis is precies hetzelfde maar door mijn gedachte voel ik me heel anders.

Zo ook bij een moeilijke rekentoets. Als ik denk “Ik kan dit toch niet”, voel ik me verslagen en moedeloos en heb ik niet eens meer zin om mijn best te gaan doen. Maar als ik denk: “Het is moeilijk, maar ik ga er het beste van maken”, voel ik me energieker en ga ik mijn best doen.

Kinderen die zich bewust worden van dit proces, zullen steeds vaker de helpende gedachten gaan inzetten waardoor ze zich fijner voelen en meer zelfvertrouwen krijgen.

Wil jij weten hoe je jouw kind hier bewust van kan laten worden?

Kom dan naar de 4-delige BINK oudercursus waar je handvatten en tools krijgt om jouw kind te ondersteunen bij het vergroten van zijn of haar zelfvertrouwen.

Wat je misschien ook wel leuk vindt, dat ik 15 januari a.s. ga starten met de BINK Challenge.Zie jij dat je kind wel wat meer zelfvertrouwen kan gebruiken? Zodat je zoon of dochter steviger in de schoenen staat? En wil je hem of haar daar graag bij helpen?

Dan is deze gratis challenge precies wat jij en je kind nodig hebben.

Ik geef je 5 dagen lang hele praktische tips en tools om jouw kind een boost in zijn zelfvertrouwen te geven. Je ziet al snel het positieve resultaat. Terwijl jouw kind er misschien niets van merkt. Mooi toch, dat je dit voor je kind kunt doen? Een stevige basis voor de rest van zijn leven.Ja, ik doe mee!

Vergelijkbare berichten