“Hoe moet ik reageren op een compliment?”

“Hoe moet ik reageren op een compliment? Moet ik dan een compliment terug geven?”

Een vraag die ik vandaag kreeg van een meisje van 12, Sarah. Ze wordt er altijd een beetje ongemakkelijk van als iemand haar een compliment geeft. Dus een goede vraag hoe je daar nu precies mee omgaat.

Sarah volgt bij mij de BINK PowerBoost! een 8- weekse weerbaarheids- en mindset training om haar zelfvertrouwen te vergroten. Een vast onderdeel in deze training is het geven en ontvangen van complimenten. Want door de juiste complimenten te krijgen (hier schreef ik eerder al eens een blog over) en daadwerkelijk in ontvangst te kunnen nemen groeit je zelfvertrouwen. En het geven van complimenten zorgt ervoor dat je naar het positieve kijkt én zorgt voor een hele fijne sfeer.

Sarah weet nu precies hoe zij een compliment in ontvangst kan nemen en hoe zij een compliment voor de binnenkant op een goede manier kan geven. Ze liep stralend de deur uit.

Ken jij het verschil tussen complimenten voor de buitenkant en complimenten voor de binnenkant?

Complimenten voor de buitenkant gaat over je uiterlijk, je kleding of je resultaten die 10 voor topo of je mooie rapport bijvoorbeeld.

Complimenten voor de binnenkant gaat over iemand zijn kwaliteiten, talenten, inzet of over zijn proces. Bijvoorbeeld: “Wat heb jij geconcentreerd zitten werken!” Of “Ik vind het zo fijn dat je me helpt met tafeldekken, dat zorgt ervoor dat ik in de pannen kan blijven roeren”.

Tijdens de training leg ik kinderen (en ook ouders) het verschil tussen deze complimenten uit. Van complimenten voor de binnenkant gaat je zelfvertrouwen namelijk groeien! En dat is wat we willen bereiken.

Als een kind altijd alleen maar complimenten voor de buitenkant krijgt gaat dit vaak ten koste van hun zelfvertrouwen en kunnen zij de lat veel te hoog gaat leggen voor zichzelf waardoor je faalangst in de hand werkt.

Goede complimenten zijn dus belangrijk!

En daarom gebruik ik graag het Complimentenspel.

Ik zie elke keer weer dat de kinderen dit best spannend en ongemakkelijk vinden als we er mee beginnen. Maar ze bloeien er echt van op.

In het complimentenspel zitten een heel veel verschillende complimenten voor de binnenkant. Complimenten die ervoor zorgen dat het zelfvertrouwen van de kinderen groeit!

Wil jij dat jouw kind ook gaat groeien in zijn zelfvertrouwen?

Binnenkort start de nieuwe BINK PowerBoost!

Neem contact op voor meer informatie.

Vergelijkbare berichten