Kind fixen? Kijk eens in de spiegel!

Loopt jouw kind tegen problemen aan? Bijvoorbeeld op het gebied van zelfvertrouwen, weerbaarheid, omgaan met emoties of onaangepast gedrag?

Veel ouders gaan dan op zoek naar begeleiding van hun kind. Dit is helemaal terecht want jouw kind kan hier zeker begeleiding in gebruiken.

Maar wat misschien nog wel belangrijker is: Jij kan als ouder hier ook begeleiding in gebruiken.

Jouw kind laat namelijk heel vaak gedrag zien wat bij jou vandaan komt. Spiegelen wordt dit genoemd.
Jouw kind spiegelt iets wat jij als ouder goed kan gebruiken of iets wat jij zelf ook laat zien.

Een mooi voorbeeld:

Een moeder, laten we haar Loes noemen, kwam bij mij in de praktijk met haar dochter, Fien. Fien was verlegen en terug getrokken, liet over zich heen lopen door andere kinderen en had hier duidelijk hulp bij nodig.
Samen met haar ben ik aan de slag gegaan om haar handvatten en tools te geven om meer voor zichzelf op te komen, om een krachtige houding aan te nemen en om haar eigen keuzes te maken.

Het meisje pakte dit goed op en bloeide echt op.
Maar zodra ze thuis was schoot zij weer in haar oude patroon.
Ik ben met Loes in gesprek gegaan over hoe zij zelf omging met het aangeven van grenzen, het volgen van haar eigen gevoel en haar krachtige houding.
Ze gaf aan dat ze zichzelf wel in haar dochter herkende van vroeger, maar inmiddels toch een krachtige houding had ontwikkeld. Dit was ook duidelijk te zien. Naar haar dochter toe, was ze sterk en krachtig en nam ze de regie over situaties.
Maar toen ik verder doorvroeg naar het aangeven van grenzen en het volgen van haar eigen gevoel bleek dat Loes nog een hoop te leren had.

Nu is dit helemaal niet erg. We hebben allemaal nog een hoop te leren, ieder op zijn eigen gebied. Maar dit is wel cruciaal voor Fien.
Fien laat onbewust zien wat zij meekrijgt van haar moeder. Dat je je moet laten leiden door de keuzes van anderen en je druk moet maken over wat anderen van je zouden kunnen vinden.

Doordat Loes thuis de regie in handen nam, leert Fien daar niet om haar eigen keuzes te maken, dat gecombineerd met de overtuiging dat grenzen aangeven naar de buitenwereld toe moeilijk is (dat zag ze bij haar moeder), zorgde voor een verlegen en terug getrokken meisje.

Om Fien echt te helpen heeft ze niet alleen handvatten en tools nodig om in te kunnen zetten, maar ze heeft ook een voorbeeld nodig.
Iemand die haar op dagelijkse basis voorleeft hoe je je eigen keuzes maakt, je grenzen aangeeft en op een duidelijke maar ook vriendelijke manier met elkaar communiceert. Iemand die uitstraalt dat het niet erg is als niet iedereen je aardig vindt.

Dit is de reden waarom ik ouders altijd in een coachtraject of een training van hun kind betrek. Kinderen kunnen niet gefixt worden door mij als er thuis niets verandert.

Als je bij mij een traject ingaat is het van groot belang dat je als ouder ook naar je eigen handelen durft te kijken. Hierbij kijk ik met je mee, zonder belerend of oordelend te zijn. Maar we gaan wel op zoek naar de beste manier om jouw kind te helpen.

Wil je weten of ik jou en jouw kind kan helpen en durf jij ook in de spiegel te kijken? Boek een gratis kennismakingssessie!

Vergelijkbare berichten